چک برگشتی
نوشته شده توسط : vakiel

 

شیوه‌های وصول چک برگشتی

از سه طریق می‌توان چک برگشتی را پیگیری کرد: از طریق اداره ثبت، از طریق طرح شکایت کیفری، از طریق حقوقی.

الف – از طریق اداره ثبت

برای پیگیری چک از طریق اداره ثبت باید شرایطی وجود داشته باشد:

اول این که حتما مال غیرمنقولی به نام صاحب چک وجود داشته باشد.

و دوم این که فقط علیه صادر کننده چک این کار صورت می‌گیرد به زبان ساده‌تر یعنی به ضامن و ظهر‌نویس ربطی ندارد. و سوم پنج درصد مبلغ چک باید توسط دارنده چک پرداخت شود.

چهارم باید مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادر کننده در بانک مطابقت داشته باشد.

و مورد آخر این است که چون چک از دارنده آن گرفته می‌شود دیگر پیگیری چک از طریق کیفری و حقوقی ممکن نیست.

ب – طرح شکایت کیفری وصول چک برگشتی

برای گرفتن گواهی عدم پرداخت چک باید 6 ماه از تاریخ سررسید چک گذشته باشد و هم چنین برای طرح شکایت کیفری باید 6 ماه از تاریخ گواهی عدم پرداخت چک گذشته باشد تا فرد بتواند شکایت کیفری مطرح کند. طرح شکایت کیفری تنها علیه صادر کننده چک امکان پذیر می‌باشد.

البته باید این نکته را هم بیان کنیم که همه چک‌ها از جنبه کیفری برخوردار نمی‌باشند بنابراین نمی‌توان همه چک‌ها را از این طریق پیگیری نمود.

چک هایی که بابت تضمین اجرای تعهد با قراردادی صادر شده باشد و هم چنین چک‌های سفید امضاء و یا چک بدون تاریخ و یا وعده‌دار، فاقد جنبه کیفری می‌باشند.

نکته بعدی این است که شکایت کیفری تنها علیه صادرکننده چک امکان‌پذیر می‌باشد.

مزایای شکایت کیفری بسیار است. اگر شرایط شکایت کیفری از چک برگشتی موجود باشد کوتاه‌ترین و کم هزینه‌ترین راه وصول مبلغ چک است. چراکه زمان رسیدگی کوتاه‌تر است و نسبت به دعوای حقوقی بسیار کم هزینه‌تر است موجب مجازات صادر کننده چک نیز می‌شود و امکان وصول مبلغ نیز در این روش بالاست.

نحوه نگارش چک در قابلیت شکایت کیفری آن موثر است.

ج – تقدیم دادخواست حقوقی

دارنده چک در هر صورت می‌تواند از این شیوه استفاده کند. در این شیوه باید به دادگاه رجوع کرده و دادخواست مربوطه را به دادگاه تقدیم کرد و از دادگاه تقاضای رسیدگی نماییم.

در ادامه دادگاه برای دارنده چک نوبتی تعیین می‌کند. بعد از این که رای به نفع خواهان صادر شود احتمالا خوانده درخواست تجدید‌نظر می‌کند که اگر دلیل کافی نداشته باشد، همان رای بدوی دوباره تایید می‌شود. تمام مراحل انجام شده توسط  ابلاغیه به خواهان و خوانده ارسال می‌شود. بعد از آن برای حکم، اجرائیه صادر می‌شود. محکوم که همان خوانده می‌باشد تنها 10 روز فرصت دارد که حکم را اجرا کند وگرنه خواهان می‌تواند دادخواست توقیف اموال خوانده را بدهد.

اگر محکوم اموالی نداشته باشد می‌توان از دایره اجرای احکام درخواست صدور حکم جلب محکوم را خواست.

این روش هزینه‌بر و زمان‌بر است اما در صورتی که حکم به نفع خواهان صادر شود و قطعیت یابد می‌شود از طریق توقیف اموال محکوم به مبلغ چک دست یافت. مزیت این روش آن است که می‌تواند علاوه بر صادر کننده علیه ظهر‌نویس هم مطرح شود. واضح است که هر چه افراد درگیر در دعوا که مسئول پرداخت چک هستند بیشتر باشند امکان وصول مبلغ بالاتر می‌رود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص چک برگشتی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون چک برگشتی پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

منبع : چک برگشتی




:: برچسب‌ها: چک برگشتی ,
:: بازدید از این مطلب : 824
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 21 مرداد 1399 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: